Ramazan ayının ardından gelen bayram, uzun süren açlık periyotlarının sona erdiği ve beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir dönemdir. Ancak, bu süreci doğru yönetmek, sağlıklı bir şekilde normal beslenme düzenine dönmek açısından büyük önem taşır. SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Benan Semercioğlu, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek bazı önemli önerilerde bulundu.
Ramazan boyunca sahur ve iftarda iki öğünlük bir beslenme düzenine alışan vücut, bayramda birden fazla öğün tüketmeye başladığında sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu tür sorunların önüne geçmek için beslenme düzenine kademeli olarak geçiş yapılmalıdır. Aşırı yağlı ve şekerli gıdalar yerine, dengeli ve hafif yiyecekler tercih edilmelidir.
Ramazan sonrası beslenme düzenine uyum sağlamak için öğünler sık ancak küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Sindirim sisteminin zorlanmaması için yemekleri yavaş ve iyice çiğneyerek yemek önerilir. Ayrıca, sağlıklı bir beslenme tabağı oluşturmak için beş temel besin grubundan yeterli miktarda tüketmek gereklidir:
Basit şeker içeren işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı, bunun yerine doğal şeker içeren besinler (meyveler, kuru yemişler) tercih edilmelidir.
Vücudun büyük bir kısmı sudan oluşur ve Ramazan boyunca azalan sıvı alımı nedeniyle su kaybı yaşanabilir. Bu nedenle, bayram süresince günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi önerilir. Şekerli ve gazlı içecekler yerine, sade maden suyu, ayran, kefir ve ev yapımı şekersiz limonata gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir.
Bayram ziyaretlerinde sıklıkla ikram edilen şekerlemeler, çikolatalar ve hamur işleri, kan şekerinin hızla yükselmesine ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle:
Bayram süresince sadece beslenme değil, fiziksel aktivite de önemlidir. Uzun süren açlık periyotları nedeniyle yavaşlayan metabolizmanın hızlandırılması için hafif yürüyüşler yapılabilir. Bayram ziyaretlerinde asansör yerine merdiven kullanmak, kısa mesafeler için yürümeyi tercih etmek gibi küçük ama etkili alışkanlıklar metabolizma hızını artırabilir.
Kronik hastalıkları olan bireylerin bayramda da beslenme düzenlerine dikkat etmeleri önemlidir. Diyabet, hipertansiyon veya kardiyovasküler hastalığı olan bireyler, rutin beslenme programlarını koruyarak sağlıklarını riske atmamalıdırlar.
GÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.