Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekipleri, İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan atıl durumdaki kurşun geri kazanım fabrikasından çıkan atıkların Torbalı’daki açık bir araziye kaçak olarak döküldüğünü tespit etti. Yapılan denetimler sonucunda, 2 hafriyat şirketine toplamda 11 milyon 218 bin 356 TL idari ceza kesildi. Ayrıca, şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Gaziemir’deki Aslan Avcı Döküm Sanayi Ticaret A.Ş. isimli atıl durumdaki kurşun geri kazanım fabrikasında bulunan atıkların, mevzuata aykırı bir şekilde Torbalı’nın Yoğurtçular Mahallesi’nde açık alana bırakıldığı tespit edildi.
İzinsiz atık dökümüyle ilgili yapılan incelemeler sonucunda:
Atık taşıyan araçların 5 Mart’ta işletmeden çıkış yaptığı,
Radyasyon kontrollerinden geçtiği ve tehlike arz etmediği,
Ancak atıkların, lisanslı bir geri dönüşüm tesisine götürülmesi gerekirken, hafriyat firmaları tarafından kaçak olarak açık alana bırakıldığı ortaya çıktı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, 7 Mart’ta bölgeye giderek kaçak döküm işlemi yapan firmaları suçüstü yakaladı.
Denetimler sırasında, “Nerman Hafriyat İnşaat Hırdavat Nakliyat İthalat, İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” ile “İzmirim Hafriyat İnşaat Hırdavat Nakliyat Hurda İthalat, İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” isimli iki firmanın, Torbalı’daki boş arazide kaçak hafriyat dökümü yaptığı belirlendi.
Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi kapsamında, mevzuata aykırı hafriyat dökümü yapan her bir firmaya 5 milyon 609 bin 178 TL olmak üzere toplam 11 milyon 218 bin 356 TL idari para cezası uygulandı.
Bununla da sınırlı kalmayan yetkililer, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunarak, kaçak döküm işlemlerine karşı hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu.
Kaçak olarak dökülen atıklar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün denetimiyle aynı gün toplatılarak, “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atığı Geri Kazanım Lisansı” bulunan bir işletmeye taşındı.
⚠️ Kaçak hafriyat dökümü, çevreye ciddi zararlar verirken halk sağlığını da olumsuz etkiliyor. İşte kaçak dökümlerle ilgili bazı tehlikeler:
Toprak ve su kirliliğine yol açar.
Doğal ekosistemi bozar, tarım alanlarına zarar verir.
Hava kirliliği oluşturarak solunum yolu hastalıklarını tetikler.
Gayrimenkul değerlerini düşürerek çevrede yaşayan vatandaşları olumsuz etkiler.
Yetkililer, çevreyi koruma konusunda vatandaşlara önemli bir çağrıda bulunuyor:
✅ Kaçak hafriyat dökümlerine karşı duyarlı olun!
✅ Şüpheli bir durum fark ettiğinizde yetkililere bildirin!
✅ Çevreye zarar veren uygulamalara karşı bilinçli hareket edin!
Kaçak hafriyat dökümü ile mücadelede yetkililer, denetimlerin sıkılaştırılacağını ve çevreyi koruma konusunda kararlılıkla hareket edileceğini belirtti.
GÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceTEKNOLOJİ
6 gün önceTEKNOLOJİ
6 gün önceMAGAZİN
6 gün önceSPOR
6 gün önceGÜNDEM
6 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
[…] Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Aydın Bozdoğan‘da yapımına başlanan 196 adet sosyal konut tamamlandı. […]
[…] Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde fahiş fiyatla beton satan firmalara tepki gösterdi. “5 bin TL’ye beton mu olur? Adam gidecek depremde fırsatçılık yapacak, böyle bir şey yok” diyen Bakan Kurum, Malatya Valisi Seddar Yavuz’a “Eğer öyle 5 bin TL’ye beton döküyorlarsa kapatın gitsin” talimatını verdi. […]