Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sıfır Atık uygulamasını yeşil sertifikalı ana hizmet binasında başarıyla sürdürüyor. Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Haluk Şahin Yazgı, bu uygulamaların yalnızca Bakanlıkla sınırlı kalmayıp Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için pilot illerde çalışmalara başladıklarını söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017’de başlatılan sıfır atık uygulamaları ve yeşil sertifikalı binasıyla örnek teşkil ediyor. Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Haluk Şahin Yazgı, Bakanlığın merkez binasında gerçekleştirilen sıfır atık uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Personelin bir gün boyunca çıkardığı evsel atıkları cinslerine göre ayırdıklarını belirten Yazgı, “Binanın her katında üç farklı bölümde bu atıkları değerlendiriyoruz. Birincisi, çay ocaklarında çay ve kahve posalarını değerlendirdiğimiz ve sonunda komposta dönüşecek olan bir ünite mevcut. Aynı zamanda koridorlarda altı bölümden oluşan toplama üniteleri var. Ambalaj atıkları, kağıtlar, cam, organik ve geri dönüştürülemeyen atıklar olmak üzere farklı bölümlerde personelimizin gün içinde tükettiği atıkları ayrıştırıyoruz” dedi.
Atık pillerin de özel olarak ayrıştırıldığını belirten Yazgı, yemekhanede de hem yemeğin hazırlık aşamasında hem de yemek sonrası atıkları ayırdıklarını ve depolama alanlarına getirdiklerini kaydetti. Depolama alanlarında hangi cins atıkların alınacağına yazılı tabela olduğunu ifade ederek, “Gün boyunca çıkan atıkları tartıp değerlendirerek orada depoluyoruz. Ardından haftanın belli günlerinde lisanslı atık geri dönüşüm firmaları tarafından toplanan atıklar, geri dönüşüme uğruyor. Bununla beraber kompost ünitemiz var. Kompost ünitemiz de değerlendirdiğimiz organik atıkları, doğal gübre olarak bahçelerimizde kullanıyoruz” diye konuştu.
Sıfır atık uygulamalarının sadece bina ile sınırlı olmadığını vurgulayan Yazgı, sıfır atık felsefesinin bir yaşam biçimi olduğunu söyledi. Yazgı, “Bu evlerimizde başlayan bir ayrım. Evlerimizden getirdiğimiz ambalaj atıklarını Bakanlığımızdaki depozito makinesinde değerlendiriyoruz. Bu makineden kazandığımız puanları burada kullanabiliyoruz” şeklinde konuştu
Uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaşması için pilot illerde çalışmalara başladıklarını ifade eden Yazgı, “Pilot illerimizden başlayarak en iyi sıfır atık uygulamalarını tespit ederek tüm illerimize yaymayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar 20 milyonun üzerinde insana sıfır atık eğitimi verdik. Hedefimiz bunu daha da arttırmak. Ayrıca, şu anda atığımızın yüzde 35’ini geri dönüştürebiliyoruz. Hedefimiz 2035 yılında bunu yüzde 60’a çıkarmak” dedi.
GÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
20 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
[…] “Sıfır Atık” projesinin 7. yılını geride bıraktığı 2024’te, iklim kanununun hazırlanması, İklim Yol Haritası ile Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Strateji ve Eylem Planı’nın açıklanması ve İzmir Körfezi’ndeki kirlilik, Türkiye’de çevre alanında öne çıkan konular arasında yer aldı. 2024’te çevre alanındaki önemli gelişmeler şöyle: […]
[…] Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, afetlerden etkilenen 18 ilde devam eden “Yerinde Dönüşüm” projesi kapsamında bugüne kadar 17 milyar lira hibe ve kredi desteği verildi. […]